Bij HTC vinden we het belangrijk om onszelf continu te verbeteren. Dit doen we vanuit het Lean-principe waarbij activiteiten die geen waarde toevoegen (verspillingen) zoveel mogelijk geëlimineerd worden. Denk aan onlogische processtappen of onnodige loopbewegingen. Daarbij stellen we onszelf steeds de vraag ‘hoe kan het slimmer of beter?’ Bijvoorbeeld bij het assembleren van de panelen voor de Speedgates.
Om antwoord te geven op die vraag hebben we de productietijd en eventuele verspillingen in kaart gebracht. Uit deze analyse bleek dat we winst konden halen uit de bewegingen van de monteur tussen de werkbank, de voorraadstelling en het gereedschapsbord. Zoals een chirurg al zijn instrumenten krijgt aangereikt, zo moet een monteur ook met één greep het juiste gereedschap in handen hebben. Om dit te realiseren hebben we een concept bedacht waarbij al het benodigde gereedschap en materiaal met de monteur meebeweegt. Als ware het een geautomatiseerde ‘operatieassistent’.
Natuurlijk heb je zo’n concept niet in één dag uitgewerkt. Daar gaan verschillende brainstormsessies en schetsen aan vooraf. Vervolgens zijn de medewerkers zelf aan de slag gegaan met het uitwerken van een prototype in de vorm van een piramidevormig gereedschapsbord (inclusief stroom- en luchtaansluiting) aan een zwenkarm. Al snel bleek dat het niet alleen handig was om alle gereedschap en materiaal binnen handbereik te hebben, maar dat er ook behoefte was aan digitale projectinformatie. Door het gereedschapsbord uit te rusten met een interactief computerscherm kan de projectafdeling alle relevante technische informatie digitaal delen met de monteur in de werkplaats. Erg handig en een stuk doeltreffender en duurzamer dan het printen van papieren instructiedocumenten.
Uiteindelijk hebben we met behulp van deskundig advies van onze gereedschapspartner Klijn machines en gereedschappen B.V. het prototype omgetoverd tot een innovatieve oplossing voor het nóg efficiënter assembleren van de panelen voor onze Speedgates. Het aantal stappen dat de monteur op een dag moet zetten is drastisch gereduceerd. Zijn werk is daarmee een stuk leuker, beter en doeltreffender geworden. En misschien nog wel belangrijker: zonder harder te werken of extra personeel aan te nemen, kunnen we in dezelfde tijd meer rendement behalen. Een mooi verbeterproject waar we trots op zijn.