Logistiek meesterwerk voor Interface Terminal Gent

Strategisch gelegen aan het Kluizendok in de haven van Gent bevindt zich Interface Terminal Gent (ITG). Vanuit deze hypermoderne containerterminal vertrekken dagelijks vele transporten via de weg, het spoor, de binnenvaart en shortsea shipping. De centrale ligging, goede bereikbaarheid en korte doorlooptijd van dertig minuten dragen bij aan dit succes. Dit vraagt om een uitstekende beveiliging en efficiënte toegang. Daarom investeerde ITG in de Speedgates van HTC parking & security.

Een uniek project waarbij de Speedgates rechtstreeks in verbinding staan met de logistieke software van Cofano Software Solutions. Voor het realiseren van deze integrale oplossing hebben we verschillende concepten en scenario’s uitgewerkt. Met aandacht voor de voertuigstroom, de beschikbare ruimte en veiligheidseisen. Denk onder andere aan de International Ship & Port Facility Security Code (ISPS-code) voor de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten. Een gegarandeerde uptime en optimale betrouwbaarheid van de Speedgates zijn daarbij van vitaal belang. Uiteindelijk hebben we het bestaande schuifhek vervangen door meerdere geavanceerde Xentry Speedgates in combinatie met een nieuw hekwerk, aanmeldzuilen, QR-lezers en toegangscamera’s. Volledig geïntegreerd met de software van Cofano.

Dit intelligente logistieke systeem stroomlijnt het complete laad- en losproces op de terminal. Van het reserveren van een tijdslot tot het ophalen of afleveren van goederen, containers of bulk. De chauffeur scant bij de entree een QR-code. Klopt de code met het kenteken, het containernummer en het tijdstip? Dan gaat de Speedgate automatisch open. Tegelijkertijd krijgt een medewerker van de terminal een seintje met de juiste gegevens, zodat het proces van a tot z vlot en efficiënt verloopt. De snelheid en solide werking van de Speedgates zorgen hierbij voor een optimale afwikkeling van de voertuigstroom zonder opstoppingen. Chauffeurs zonder afspraak zijn overigens ook nog steeds welkom. Via de selfservice functionaliteit of via het loket kunnen ook zij een toegangscode verkrijgen.

De integratie tussen onze hardware en de software van Cofano liep gesmeerd. Zowel qua product als qua bedrijf vullen we elkaar goed aan. Marco Huijsman, Directeur bij Cofano zegt hierover: “Het klikte gelijk met HTC en ook technisch gezien zijn onze producten volledig complementair. De mogelijkheden zijn eindeloos. Door deze oplossing bijvoorbeeld te combineren met transportmanagementsystemen kun je de hele logistieke keten verder digitaliseren en voertuigstromen optimaliseren. Dit levert niet alleen tijdwinst en gemak op, maar het is ook een stuk duurzamer én je hebt minder mensen aan de poort nodig.” Niet vreemd dus dat er inmiddels interesse is vanuit verschillende haventerminals, distributiebedrijven en logistieke terreinen.


Terug naar overzicht