Forum Groningen: zelfs de parkeergarage is uniek

Vlakbij de Martinitoren in Groningen vind je nog een eyecatcher: Forum Groningen. Een multifunctioneel gebouw met plek voor onder andere tentoonstellingen, cursussen, lezingen, films, een bibliotheek en horeca. Onder het Forum is een parkeergarage gelegen met zo’n 390 parkeerplaatsen en in de kelder kunnen 1.500 fietsen gestald worden. In de oorspronkelijke planning zou het gebouw in 2017 opgeleverd worden. Vanwege de regelmatig voorkomende aardbevingen in het gebied moest de constructie echter aangepast worden en liep de bouw vertraging op. Uiteindelijk was de officiële opening in november 2019.

Een passende maatwerkoplossing

Met de komst van het Forum is de stad ook een gunstig gelegen openbare parkeergarage rijker. Omdat snelheid, veiligheid en een passend design vereisten waren voor de entree van de garage, was in het bouwbestek al een Speedgate opgenomen. Dit hebben wij natuurlijk met liefde gerealiseerd. Het is een dubbelwerkende Xentry 3TP Speedgate geworden voor de naast elkaar gelegen in- en uitrit. Vanwege de situering van de entree en het ontwerp van de parkeergarage moesten we daarbij rekening houden met diverse schuine hoeken waar de Speedgate op moest aansluiten. Voor dit soort situaties creëren we altijd een passende maatwerkoplossing. We willen immers onder alle omstandigheden een optimale werking van de Speedgate garanderen. De benodigde aanpassingen voor het design en de werking mogen bovendien geen invloed hebben op de veiligheids- en kwaliteitseisen volgens de EN13241-1. Dit houden wij altijd scherp in de gaten.

Gastvrije entree, zonder donkere hoekjes

Bezoek je nu de stad of het Forum, dan rijd je via een hellingbaan overdag zo de moderne parkeergarage in. De zeven meter brede Speedgate staat open om een transparante en gastvrije entree te creëren met daarachter de parkeerapparatuur. In de avonduren is de Speedgate gesloten, zodat mensen niet zomaar de parkeergarage kunnen inlopen. Dit zorgt voor extra veiligheid en een prettige beleving voor nachtelijke parkeerders. Die beleving wordt versterkt door de ruime opzet en het vele licht in de garage. Geen onaangename donkere hoekjes dus.

Het ontwerp van de parkeergarage doet sowieso niet onder voor de rest van het gebouw. De verschillende parkeerlagen lopen vloeiend in elkaar over en in het hart van de garage hangt een indrukwekkend twintig meter lang kunstwerk. Dit kleurrijke led-sculptuur golft tussen het beton, volgt de contouren van de architectuur en weerspiegelt alvast wat de bezoeker boven in het Forum te wachten staat.


Terug naar overzicht